Læs med dit barn i BookBites

Hvorfor er det vigtigt at læse med sit barn?

Et læsefællesskab

Selvom dit barn læser i skolen, er det vigtigt, I også læser sammen derhjemme. Den fælles læseoplevelse er afgørende både for barnets læsekompetencer og fremtidige holdning til læsning.

Læs med dit barn hver dag

Skolebørn skal gerne læse mindst 20 minutter om dagen. Forsøg derfor at skabe nogle gode vaner, hvor læsning ikke bliver en forhindring eller en ærgerlig pligt i hverdagen, men en rar hyggestund.

5 gode råd til at styrke dit barns læsning


Snak sammen om historien

Når du læser med dit barn, kan du selv gøre meget for både at fremme barnets forståelse og læseglæde – f.eks. ved at snakke om handlingen. Tal om, hvad der konkret sker, hvorfor det sker og sammenlign det med episoder i dit og dit barns liv.
I skal snakke om historien, inden I går igang, undervejs mens I læser, og når I har læst bogen færdig. Det er en helt simpel struktur, der sikrer, at barnet ikke blot læser, men også forstår handlingen bag ordene. Ofte kan en helstøbt forståelse også være med til at gøde interessen og lysten til at læse mere.

Alternative Text

Læs højt for og med dit barn

Undersøgelser viser, at højtlæsning styrker barnets ordforråd, udtale og generelle kognitive udvikling. Derfor er det en god ide at blive ved med at læse højt for dit barn, selv efter han eller hun har lært at læse selv. Mange børn synes også, det er hyggeligt at få læst højt, og at det kan være en lettelse, når læsningen bliver for udfordrende.
Sørg også for, at dit barn læser op for dig. Mange børn er bange for at læse højt i skolen, særligt hvis de sjældent øver sig. Ved at øve højtlæsning i hjemmets trygge rammer, vil dit barn både blive en dygtigere læser og få mere selvtillid.

Alternative Text

Læs overalt

Læsning behøver ikke kun at foregå hjemme i sofaen eller i soveværelset ved sengetid. Det kan foregå overalt – på stranden, i toget, i sommerhus, på ferien, i haven osv. Hvor kan du f.eks. selv godt lide at læse? Når du læser, vil dit barn også få lyst til at læse mere.

Alternative Text

Lad dit barn vælge

Læselyst opstår ikke, hvis bogen er kedelig. Eller hvis emnet er uinteressant. Det er vigtigt, at du lader dit barn vælge, hvilke bøger I skal læse. Hvis han eller hun interesserer sig helt vildt for sport, så hjælp med at finde bøger, der på en eller anden måde tager udgangspunkt i det emne.
Både på biblioteket og i BookBites kan du finde bøger opdelt efter emner, så det er nemt at finde frem til dit barns interesseområde. I BookBites bliver dit barn yderligere præsenteret for bøger, der minder om dem, der før er blevet læst.

Alternative Text

Sæt jer mål og hold dem!

Delmål er motiverende. Og det er endnu mere motiverende, hvis man kan opfylde dem. Derfor kan det være en rigtig god ide at sætte et fælles mål om, hvor mange minutter dit barn – og måske også du – skal læse hver dag eller uge. Sørg for, at målet er realistisk, så forsøget ikke føles som et nederlag.
I kan sammen følge dit barns læsning i BookBites, som også viser en oversigt over, hvor mange minutter der er læst.

Alternative Text

Oliver fandt lysten til at læse

"Førhen gad Oliver ikke at læse overhovedet. Han syntes, det var en pinsel. Bare det med at finde en bog på biblioteket og læse. Han kunne ikke overskue det. Men i BookBites kan han altid finde noget, der interesserer ham, og det er en kæmpe motivation."

Tina, mor til Oliver

Inspiration og aktiviteter


Vi har samlet materialer til dig, der mangler inspiration til, hvordan I kan gøre læsning til en sjov aktivitet i hjemmet. Hæng f.eks. vores 5 gode råd til læsning op på køleskabet, så I husker at få læst. Eller prøv at motivere dit barn med et spil BogBingo. Her gælder det om at få fuld række eller plade – og I kan både spille individuelt, mod hinanden eller som familie.

Alternative Text

Forældrebrev

Download

Alternative Text

5 gode råd

Download

Alternative Text

Bog-bingo

Download

Alternative Text

Læs-O-Meter

Download

Alternative Text


Vil du opdateres løbende?

Skriv dig op til vores nyhedsbrev - så sender vi dig boganbefalinger og flere gode råd til, hvordan du kan styrke læselysten hos dit barn.


Ja tak!